Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

In februari 2008 was de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie weer hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Datzelfde geldt voor de waarde van de orderontvangsten. Vooral de binnenlandse afzetprijzen stegen en het volume van de gemiddelde dagproductie was groter dan in februari 2007. Het volume van de bruto toegevoegde waarde kwam in het vierde kwartaal van 2007 groter uit.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in februari 15 procent meer omgezet dan in dezelfde maand in 2007. De buitenlandse omzet lag zelfs 17 procent hoger.

De iets hogere afzetprijzen en de extra kalenderdag hadden een positief effect op de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was bijna 8 procent groter dan in februari vorig jaar. Vooral in het buitenland was dit volume met ruim 11 procent fors groter. In eigen land was de groei met ruim 2 procent meer bescheiden.

Waarde orderontvangst fors hoger

De waarde van de ontvangen orders was in februari 2008 ruim 8 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Over de eerste twee maanden was de waarde van de orderontvangsten bijna 7,5 procent hoger dan in dezelfde periode van 2007. Ter vergelijking: over het hele vorige jaar groeide de waarde van de ontvangen orders met 6 procent.

Vooral binnenlandse prijzen stijgen

De afzetprijs binnen onze landsgrenzen was in februari ruim 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2007. Buitenlandse klanten zagen de prijzen met slechts 0,5 procent stijgen. Per saldo werden de producten van deze branche bijna 1,5 procent duurder. De verbruiksprijzen stegen met bijna 1 procent.

Productievolume groter

Het productievolume per werkdag was in februari 2,5 procent groter dan in dezelfde maand in 2007. Het is voor het eerst sinds mei 2007 dat een dergelijke productiegroei werd gemeten.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2007 groeide het volume van de toegevoegde waarde met krap 0,5 procent. De groei over het tweede halfjaar van 2007 bleef met 0,5 procent beduidend achter bij de groei over het eerste halfjaar. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met gemiddelde 6,5 procent. Per saldo kwam de groei in 207 uit op ruim 3,5 procent. Daarmee was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de best presterende branche van de industrie.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen