Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in februari 2008 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie kwamen groter uit. Grondstoffen en producten werden in februari duurder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde kwam in het vierde kwartaal van 2007 groter uit.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet opnieuw toegenomen

In februari 2008 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie al voor de negentiende maand op rij meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De branche boekte een omzetgroei van 13 procent, die voor ruim een kwart het gevolg was van hogere afzetprijzen. Daarnaast had een extra werkdag een positief effect op de omzet.

Een binnenlandse afzetgroei van 2 procent en een groei van 12 procent op de exportmarkt resulteerden in een toename van de totale afzet met ruim 4 procent. Van de subbranches liet de houtindustrie als enige een daling van de totale afzet zien met ruim 3 procent. Het was voor deze subbranche de derde maand op rij waarin minder werd afgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Verbruiksprijs stijgt relatief sterker

In de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie waren in februari 2008 de producten ruim 3,5 procent duurder. De prijs van grond- en hulpstoffen lag ruim 4,5 procent hoger dan in februari 2007. Bij de subbranches steeg alleen bij de houtindustrie de verbruiksprijs relatief minder sterk dan de afzetprijs. Hier waren producten ruim 5 procent duurder vergeleken met februari vorig jaar. Grond- en hulpstoffen stegen bij de houtindustrie ruim 2 procent in prijs.

Groei productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie kwam in februari ruim 3 procent groter uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Met dit februaricijfer wordt het goede begin van het jaar 2008 voortgezet. In januari werd reeds een groei van ruim 4 procent gerealiseerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het derde kwartaal was de groei nog ruim 2 procent. Over heel 2007 kwam de groei van de bruto toegevoegde waarde in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie uit op 1,5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen