Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

In januari 2008 boekte de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie meer omzet dan in dezelfde maand van 2007. Ook de waarde van de orderontvangsten was hoger. De prijzen stegen licht en het volume van de gemiddelde dagproductie was iets groter dan in januari 2007. Het volume van de bruto toegevoegde waarde kwam in het vierde kwartaal van 2007 groter uit.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2008 t.o.v. januari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in januari ruim 8 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand van 2007. In eigen land was de omzet ruim 5 procent hoger, terwijl op de exportmarkten bijna 10 procent meer werd omgezet. De hogere omzet is grotendeels het gevolg van een grotere afzet van producten. Het positieve effect op de omzet van de iets hogere afzetprijzen is ruim 1 procentpunt. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 7 procent groter dan in januari 2007. Deze volumegroei komt van een belangrijk deel voor rekening van de resultaten op de buitenlandse markt. De afzet op de exportmarkten groeide namelijk met bijna 10 procent, terwijl het omzetvolume in eigen land met 3 procent toenam ten opzichte van januari 2007.

Waarde orderontvangst hoger

In januari 2008 was de waarde van de ontvangen orders bijna 6 procent hoger dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. In heel 2007 nam de waarde van de orderontvangst eveneens met 6 procent toe.

Prijzen stijgen licht

De afzetprijs was in januari 1 procent hoger dan in dezelfde maand in 2007. De verbruiksprijzen stegen eveneens met 1 procent. De prijsstijgingen zijn sinds de zomer van 2007 duidelijk geringer in omvang dan in de eerste helft van 2007. Dit heeft vooral te maken met lagere afzetprijzen in de basismetaal. In januari 2008 daalden de afzetprijzen in deze subbranche met bijna 5 procent.

Productievolume iets groter

Het productievolume per werkdag was in januari met krap 0,5 procent slechts een fractie groter dan in dezelfde maand van 2007. Dat is beduidend minder dan de gemiddelde groei over 2007. In dat jaar nam het productievolume toe met bijna 3,5 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2007 groeide het volume van de toegevoegde waarde met krap 0,5 procent. De groei over het tweede half jaar van 2007 bleef met 0,5 procent beduidend achter bij de groei over het eerste half jaar. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met gemiddeld 6,5 procent. Per saldo kwam de groei in 2007 uit op ruim 3,5 procent. Daarmee was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de best presterende branche van de industrie.

Omzet, productie en prijzen

(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)