Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van maart 2008 laat een iets positiever beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten in februari zijn toegenomen en de oordelen zijn iets positiever. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie en een stijging van de afzetprijzen.

Gelijkblijvende orderontvangsten, iets minder positieve oordelen

De ondernemers zagen in februari de orderontvangsten toenemen vergeleken met die van januari. Het oordeel over deze orderontvangsten is iets verbeterd. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 109,6 (juli 2000=100). De oordelen over de orderpositie en de buitenlandse orderpositie zijn positiever dan vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is eveneens iets verbeterd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen een toename van de productie in februari. Ze voorzien voor de maanden maart tot en met mei een verdere toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een sterke stijging van de afzetprijzen de komende maanden. De ondernemers verwachten ook een lichte toename van de personeelssterkte.

Verwachting voor maart tot en met mei 2008

Verwachting voor maart tot en met mei 2008