Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In januari 2008 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie meer omgezet dan in januari 2007. Daarnaast waren het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie groter. Grondstoffen en producten werden in januari duurder.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2008 t.o.v. januari 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Toename omzet

In januari 2008 is de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie met bijna 9 procent toegenomen ten opzichte van januari 2007. De omzettoename is voor bijna drie vijfde het gevolg van een groter volume. De volumegroei is, met ruim 5 procent, sinds afgelopen zomer nooit zo hoog geweest. Het overige deel van de omzetgroei is het gevolg van hogere afzetprijzen.

In het binnenland was de omzet bijna 3 procent groter en op de exportmarkt 14 procent dan in januari 2007. Van de drie te onderscheiden subbranches liet de houtindustrie als enige, door afgenomen binnenlandse verkopen, een daling van het totale omzetvolume zien met 1 procent.

Hogere prijzen

De verbruiksprijs in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie is in januari 2008 gestegen. Grond- en hulpstoffen waren ruim 4,5 procent duurder dan in januari 2007. De afzetprijs van producten steeg met ruim 3,5 procent minder sterk. De ontwikkelingen op de binnenlandse en buitenlandse markt ontliepen elkaar nauwelijks.

Groei productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie kwam in januari 2008 ruim 5 procent groter uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een dergelijke groei werd voor het laatst gerealiseerd in juli 2007. Met de januari-ontwikkeling wordt de teleurstellende uitkomst van december gecompenseerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen