Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In januari 2008 is in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie meer omgezet en meer geproduceerd dan in januari 2007. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was echter kleiner. De waarde van de orderontvangsten kwam hoger uit. Grondstoffen en producten werden in januari beduidend duurder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2008 t.o.v. januari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in januari hoger

In januari 2008 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie 14 procent hoger dan in januari 2007. De omzetgroei is volledig toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Januari was de vierde achtereenvolgende maand waarin het omzetvolume per gemiddelde werkdag kleiner was. Ditmaal was de krimp 3 procent.

Vooral in het buitenland gaan de zaken wat minder, want daar werden in januari bijna 6 procent minder eenheden product verkocht. De aardolie-industrie wist als enige subbranche meer goederen op de exportmarkt af te zetten. Op de binnenlandse markt was het volume per gemiddelde werkdag in de aardolie-industrie en in de rubber- en kunststofindustrie groter, terwijl de chemie minder eenheden product verkocht dan in januari 2007.

Orderontvangsten hoger

Al vier jaar is de waarde van de orderontvangsten nagenoeg iedere maand hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Alleen in december 2007 kwam de waarde van de orderontvangsten lager uit, bijna 0,5 procent. In januari van dit jaar was de waarde van de orderontvangsten ruim 3 procent hoger dan in januari 2007.

Prijzen hoger

Vooral omdat in januari 2008 recordprijzen voor ruwe olie betaald werden, lag de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen ruim 30 procent hoger dan in januari 2007. De hogere prijs van uit het buitenland afkomstige grond- en hulpstoffen leidde tot een bijna 30 procent hogere verbruiksprijs. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs nam met 17 procent toe. Op de binnenlandse markt waren de producten 15 procent duurder tegen 19 procent hogere prijzen op de buitenlandse markt.

Weer productiegroei

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in januari 2008 bijna 3,5 procent groter dan in januari het jaar ervoor. Daarmee wordt het mooie jaarcijfer van 2007 in de eerste maand van dit jaar gecontinueerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het derde kwartaal van 2007 ruim 5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het negende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei van het derde kwartaal kwam beduidend hoger uit dan die van het tweede kwartaal van 2007. In het tweede kwartaal nam het volume van de bruto toegevoegde waarde toe met ruim 1 procent. Het jaar 2006 werd afgesloten met een toename van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen