Monitor reclamebranche vierde kwartaal 2007

De reclamebureaus sloten het vierde kwartaal af met een lagere omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kon de negatieve ontwikkeling in de branche, die de afgelopen jaren slechts werd onderbroken door enkele oplevingen, niet worden gekeerd. De stemming onder de ondernemers is echter wel licht verbeterd, zo blijkt uit de conjunctuurtest van januari 2008. De oordelen zijn positiever en de ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor komend kwartaal.

Omzetontwikkeling verder in mineur

In het afsluitende kwartaal van 2007 kwam de omzet van de reclamebranche 1,9 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee werd de op een na sterkste omzetafname bereikt gedurende de afgelopen 3 jaar. Alleen in het derde kwartaal van 2006 was de omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog groter.
Vergeleken met het jaar 2006 bedroeg de omzetdaling over 2007 in totaal 1,1 procent. Daarmee was de reclamebranche het zorgenkindje van de zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Toename orderontvangsten, positievere oordelen

Uit de conjunctuurtest van januari 2008 blijkt dat de stemming onder de ondernemers in de reclamebranche licht verbeterd is. De orderontvangsten zijn in het vierde kwartaal volgens de ondernemers verder toegenomen ten opzichte van die in het voorgaande kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is verbeterd. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn licht toegenomen en ook de personeelssterkte is toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat voor de ondernemingen is eveneens iets verbeterd.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Optimistische verwachtingen

De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor het eerste kwartaal. De ondernemers die een toename van de orders en omzet verwachten zijn veruit in de meerderheid. Verder voorzien de ondernemers stijgende afzetprijzen. De verwachting betreffende de toekomstige personeelssterkte is verder verbeterd, per saldo verwacht nu 23 procent van de ondernemers een toename. De verwachtingen van de branche zijn iets voorzichtiger dan de verwachtingen in de gehele zakelijke dienstensector.

Verwachting voor het eerste kwartaal 2008

Verwachting voor het eerste kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.