Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2008 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets minder positief is. De orderontvangsten zijn licht gestegen, maar de oordelen zijn minder positief dan vorige maand. Er wordt een verdere toename van de productie en buitenlandse afzet in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Lichte toename orderontvangsten, iets minder positieve oordelen

De ondernemers zagen de orderontvangsten in januari nog iets verder toenemen. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter iets verslechterd, maar nog altijd positief. De tevredenheid over de totale en buitenlandse orderpositie is afgenomen deze maand. Ook het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd. Het sentiment onder de ondernemers was in 2007 stabiel en positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in januari gelijk gebleven ten opzichte van de maand ervoor. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie. Verder wordt door een meerderheid van de ondernemers stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de personeelssterkte is nagenoeg onveranderd. Er zijn per saldo iets meer ondernemers die een stijging van het aantal medewerkers voorzien dan ondernemers die een daling verwachten.

Verwachting voor februari tot en met april 2008

Verwachting voor februari tot en met april 2008