Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets verbeterd is. De orderontvangsten zijn iets toegenomen en de oordelen zijn minder negatief. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen. Ze verwachten een toename van de productie en hogere afzetprijzen in de komende maanden.

Lichte toename orderontvangsten, iets minder negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in januari licht toegenomen ten opzichte van december. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is onveranderd negatief, evenals het oordeel over de voorraden gereed product. De index orderpositie is gestegen naar 84,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is minder negatief dan vorige maand. Ook het oordeel over de buitenlandse orderpositie is verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

In januari realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een toename van de productie ten opzichte van december. Voor de komende maanden wordt een verdere toename van de productie voorzien. Men verwacht stijgende verkoopprijzen, het aantal ondernemers met deze verwachting is echter wel lager dan vorige maand. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand iets pessimistischer dan vorige maand. Per saldo verwacht nu 3 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor februari tot en met april 2008

Verwachting voor februari tot en met april 2008