Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van februari 2008 laat een iets minder positief beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn gelijk gebleven in januari, maar de oordelen zijn iets minder positief. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie en stijging van de afzetprijzen.

Gelijkblijvende orderontvangsten, iets minder positieve oordelen

De ondernemers zagen in januari de orderontvangsten gelijk blijven aan die van december. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter verslechterd. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 108,0 (juli 2000=100). De oordelen over de orderpositie en de buitenlandse orderpositie zijn ongeveer gelijk aan vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2 

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen een lichte afname van de productie in januari. Ze voorzien voor de maanden februari tot en met april een toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een sterke stijging van de afzetprijzen de komende maanden. De ondernemers verwachten nauwelijks veranderingen in de personeelssterkte. Per saldo verwacht 3 procent een toename van de personeelssterkte, net als de vorige maand.

Verwachting voor februari tot en met april 2008

Verwachting voor februari tot en met april 2008