Realisaties: papier- en grafische industrie

In december vorig jaar heeft de papier- en grafische industrie meer omgezet en meer geproduceerd, maar het volume per gemiddelde dag was juist iets kleiner. Ook de waarde van de orderontvangsten was lager. Grond- en hulpstoffen en eindproducten waren duurder dan in december 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(december 2007 t.o.v. december 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in december

De omzet in de papier- en grafische industrie was in december 2007 ruim 1,5 procent hoger dan in december 2006. Deze omzetstijging kan volledig worden toegeschreven aan de grafische industrie. In deze subbranche werd 4 procent meer omzet gerealiseerd. Het bijbehorende omzetvolume was bijna 3 procent groter. De omzet van de papierindustrie was ruim 3 procent lager en het volume van de omzet was bijna 8 procent kleiner.

Over heel 2007 was de omzet ruim 5 procent hoger. Het daarbij behorende omzetvolume was bijna 3 procent groter. In de papierindustrie was het omzetvolume 0,5 procent groter. Vooral het vierde kwartaal was ronduit slecht met een ruim 4 procent kleiner omzetvolume. In de grafische industrie was de omzet per eenheid product ruim 4,5 procent groter dan in 2006.

Lagere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In december 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 3,5 procent lager dan in december vorig jaar.

Over heel 2007 werd de orderportefeuille van de papierfabrikanten 2 procent hoger gewaardeerd dan in 2006.

Prijzen stijgen

De door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen waren in december vorig jaar ruim 3 procent duurder dan in december 2006. Grond- en hulpstoffen uit eigen land stegen in dezelfde orde van grootte. De totale verbruiksprijs kwam daardoor ook ruim 3 procent hoger uit. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden ruim 3,5 procent meer voor het Nederlandse fabricaat. Per saldo was de afzetprijs ruim 2,5 procent hoger dan in december 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de verbruiks- en afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie waren de prijzen meer gestegen dan het branchegemiddelde, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs toenamen.

Het beeld van de prijsontwikkelingen over december 2007 wijkt nauwelijks af van de ontwikkelingen in heel 2007.

Meer productie in december

In december 2007 werd in de papier- en grafische industrie bijna 2,5 procent meer geproduceerd dan in december 2006.

Het jaar 2007 werd afgesloten met een productiegroei van ruim 2 procent. Dat is een fraai resultaat want de productiegroei in 2005 en 2006 was met respectievelijk bijna 1 procent en 0,5 procent veel bescheidener.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2006. In het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met 3 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen

Meer cijfers staan op de cijferpagina Industrie en energie.