Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in december 2007 weliswaar meer omgezet, maar het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner. Er werd vrijwel evenveel geproduceerd als in december 2006. Daarnaast kwam de waarde van de orderontvangsten lager uit. Ten slotte werden grondstoffen en producten in december beduidend duurder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(december 2007 t.o.v. december 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet door gestegen afzetprijzen

In december 2007 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie 9 procent hoger. De omzetgroei valt volledig toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. In december was het omzetvolume per gemiddelde werkdag 4,5 procent kleiner dan in december 2006. Vooral in het buitenland gaan de zaken wat minder goed. Daar werden in december ruim 6 procent minder eenheden product verkocht. De kleinere afzet in het buitenland komt vrijwel geheel voor rekening van de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie. In het binnenland bleef de schade beperkt tot bijna 1,5 procent.

Over heel 2007 was de omzet bijna 6 procent hoger dan in 2006. Ruim de helft van deze omzetgroei is veroorzaakt door een grote afzet. Het resterende deel door hogere afzetprijzen.

Orderontvangsten chemie lager

In december vorig jaar was de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie bijna 1 procent lager dan in december 2006. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een bijna vier jaar durende reeks waarin de waarden van de orderontvangsten iedere maand hoger uitkwamen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In 2007 kwam de waarde van de orderontvangsten ruim 5 procent hoger uit.

Prijzen beduidend hoger

De prijs van grond- en hulpstoffen van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie kwam in december vorig jaar 19 procent hoger uit dan in december 2006. Een vat olie kostte in december in dollars gemiddeld bijna 50 procent meer. Deze sterke prijsstijging werd voor een deel geneutraliseerd door een waardesdaling van de dollar met gemiddeld 10 procent. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs nam met 14 procent toe. Op de binnenlandse markt waren de producten 13 procent duurder tegen 15 procent hogere prijzen op de buitenlandse markt.

In 2007 kwam de verbruiksprijs bijna 3 procent hoger uit en de afzetprijs was gemiddeld ruim 2,5 procent hoger.

Productie vrijwel gelijk

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in december vorig jaar vrijwel gelijk aan dat van december 2006.

In heel 2007 kwam de groei van de productie uit op ruim 3,5 procent. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is daarmee de best presterende branche gebleken van de industrie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het derde kwartaal van 2007 ruim 5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het negende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei van het derde kwartaal kwam beduidend hoger uit dan die van het tweede kwartaal van 2007. In het tweede kwartaal nam het volume van de bruto toegevoegde waarde toe met ruim 1 procent. Het jaar 2006 werd afgesloten met een toename van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen

Meer cijfers staan op de cijferpagina Industrie en energie.