Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets minder positief is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten verder afgenomen. De oordelen zijn iets minder positief. De ondernemers zijn wel optimistisch over de komende drie maanden, er wordt een toename van de productie en buitenlandse afzet voorzien.

Afname orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in december afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Vooral op de binnenlandse markt zijn de orderontvangsten flink afgenomen, maar ook de buitenlandse orderontvangsten zijn afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook licht verslechterd, evenals het oordeel over de voorraad gereed product.  De index orderpositie is echter iets gestegen en komt uit op 100,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is onveranderd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten toename productie

De ondernemers zagen in december een kleine toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden januari tot en met maart wordt er een verdere toename van de productie verwacht. Dit zal volgens de ondernemers gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo nagenoeg geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor januari tot en met maart 2008

Verwachting voor januari tot en met maart 2008

Lichte toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt onveranderd is. De ondernemers verwachten een lichte toename van de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal van 2008. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal licht gestegen en komt uit op 83,6. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verbeterd.