Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

Ook in november 2007 deed de textiel-, kleding- en lederindustrie geen goede zaken. Als enige branche in de industrie zette ze minder om dan in dezelfde maand van 2006. De prijzen waren iets hoger, maar het omzetvolume per werkdag was kleiner. Ook de waarde van de orderontvangsten was lager. Het productievolume was nauwelijks groter dan in november 2006. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2007 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Enige branche met lagere omzet

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft als enige branche in november 2007 minder omgezet dan in dezelfde maand van 2006. In eigen land werd 10 procent minder omzet geboekt en de buitenlandse omzet was ruim 1 procent lager. De totale omzet kwam daarmee ruim 4,5 procent onder die van november 2006 te liggen.

De hogere prijzen hadden een positief effect op de omzet. Het omzetvolume per werkdag was bijna 6 procent kleiner. In het binnenland was dit zelfs 11 procent kleiner en op de exportmarkten was het omzetvolume bijna 2,5 procent kleiner.

Waarde orderontvangsten weer lager

In november lag de waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie voor de derde maand op rij lager dan in dezelfde maand van 2006. De daling bedroeg 3,5 procent ten opzichte van november 2006.

Over de periode januari-november lag de waarde van de ontvangen orders bijna 1 procent hoger dan in dezelfde periode in 2006. Daarmee is de groei duidelijk minder dan in 2006. Toen lag de waarde van de orderontvangsten nog ruim 6 procent hoger dan in het voorgaande jaar.

Prijzen weer iets hoger

De kosten van grond- en hulpstoffen van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in november 2007 bijna 2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Mede daardoor stegen de afzetprijzen van de branche met bijna 1,5 procent.

Over de eerste tien maanden van 2007 was de prijsontwikkeling vergelijkbaar met die in november.

Lagere productiegroei

In november was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 0,5 procent groter dan in november 2006. Sinds september 2007 is de productiegroei gestagneerd. Het productievolume was over de periode januari-oktober 4 procent groter dan in dezelfde periode van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met 6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2006. In heel 2006 was dit volume nog ruim 3,5 procent groter dan in 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen