Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

In november 2007 boekte de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie weer meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei wordt echter wel kleiner. Datzelfde geldt voor de waarde van de orderontvangsten. De prijzen stegen licht en het volume van de gemiddelde dagproductie was iets kleiner dan in november 2006. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2007 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in november ruim 5 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2006. In eigen land was de omzet ruim 6 procent hoger, terwijl op de exportmarkten ruim 4,5 procent meer werd omgezet.

De omzetgroei is duidelijk kleiner dan in de eerste tien maanden van 2007. Toen bedroeg de groei nog 14 procent. Over het jaar 2006 was dat 12 procent.

De iets hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de novemberomzet. Het omzetvolume per werkdag was bijna 4 procent groter dan in november 2006. De ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markt ontliepen elkaar nauwelijks.

Waarde orderontvangst iets hoger

In november 2007 was de waarde van de ontvangen orders bijna 2 procent hoger dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. Het ziet er naar uit dat de waarde van orderontvangsten in 2007 minder zal groeien dan in 2006. Over de eerste elf maanden van 2007 groeide de waarde van de ontvangen orders ruim 6 procent, terwijl die waarde in het jaar 2006 nog 15 procent hoger lag dan in het voorgaande jaar.

Prijzen stijgen licht

De afzetprijs was in november bijna 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2006. Ook de verbruiksprijzen stegen met bijna 1,5 procent. De prijsstijgingen worden duidelijk kleiner dan in de voorgaande tien maanden. Toen was de afzetprijs 3 procent en de verbruiksprijs nog ruim 7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2006.

Productievolume iets kleiner

Het productievolume per werkdag was in november ruim 1 procent kleiner dan in dezelfde maand in 2006. Het volume over de eerste elf maanden van 2007 was 4 procent groter dan in dezelfde periode van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de toegevoegde waarde met 1 procent. Dat is een beduidend kleinere groei dan de voorgaande drie kwartalen. In het eerste kwartaal van 2007 werd zelfs nog een record gebroken met een bijna 9,5 procent groter volume dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de volumegroei met 3,5 procent meer bescheiden.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen