Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In november 2007 was de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie hoger dan in november 2006. Dat was mede te danken aan de hogere afzetprijs. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie waren groter. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(november 2007 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet in november

In november 2007 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijna 7 procent meer omgezet dan in november 2006. Deze omzetgroei is voor twee derde het gevolg van hogere afzetprijzen en voor het resterende deel van een grotere afzet. In het binnenland werd bijna 6 procent meer omzet geboekt en in het buitenland 11 procent. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam ruim 2 procent groter uit. Deze toename van het aantal verkochte producten is vooral toe te schrijven aan de houtindustrie. Deze subbranche verkocht in november ruim 5 procent meer eenheden product.

Prijzen blijven stijgen

De verbruiksprijs was in november 2007 bijna 4,5 procent hoger dan in november een jaar eerder. De duurdere grond- en hulpstoffen vertaalden zich in een 4,5 procent hogere afzetprijs. De prijsontwikkelingen op de binnenlandse en de buitenlandse markt ontliepen elkaar nauwelijks.

Meer productie

Ten opzichte van november 2006 kwam het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in november bijna 3 procent groter uit. Deze groei ligt in lijn met de ontwikkelingen in de eerste tien maanden van dit jaar. In die periode werd ruim 3 procent meer geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen