Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In november 2007 is meer omgezet en geproduceerd dan in november 2006. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner. Verder was de waarde van de orderontvangsten hoger. Grondstoffen en producten werden in november beduidend duurder. Ten slotte was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het derde kwartaal van 2007 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2007 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in november hoger

In november 2007 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie 11 procent hoger. De omzetgroei is volledig toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Voor de tweede achtereenvolgende maand was het omzetvolume per gemiddelde werkdag kleiner. In oktober was de krimp 1 procent en in november bijna 3 procent.

Vooral in het buitenland gaan de zaken wat minder goed. Daar werden in november bijna 8 procent minder eenheden product verkocht. De kleinere afzet in het buitenland is vrijwel geheel aan de aardolie-industrie toe te schrijven. In deze subbranche was het omzetvolume 20 procent kleiner dan in november 2006. De rubber- en kunststofindustrie zette op de exportmarkt iets minder af, terwijl de afzet in de chemie net iets groter was dan in november 2006. Op de binnenlandse markt was het volume per gemiddelde werkdag alleen in de aardolie-industrie groter. Het aantal verkochte producten van deze subbranche was bijna 30 procent groter. De chemie en de rubber- en kunststofindustrie verkochten minder eenheden product dan in november 2006.

Orderontvangsten hoger

Inmiddels is de waarde van de orderontvangst al bijna vier jaar lang iedere maand hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. In november vorig jaar was de waarde van de orderontvangsten ruim 1 procent hoger dan in november 2006.

Prijzen hoger

Vooral omdat in november 2007 recordprijzen voor ruwe olie betaald werden, lag de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen 19 procent hoger dan in november 2006. De hogere prijs van uit het buitenland afkomstige grond- en hulpstoffen leidde tot een 17 procent hogere verbruiksprijs. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs nam met 14 procent toe. Op de binnenlandse markt waren de producten 12 procent duurder tegen 15 procent hogere prijzen op de buitenlandse markt.

Weer productiegroei

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in november 2007 ruim 3,5 procent groter dan in november het jaar daarvoor. Daarmee lijkt de branche over 2007 af te stevenen op mooie jaarcijfers. In de eerste elf maanden van 2007 werd gemiddeld 4 procent meer geproduceerd dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. In heel 2006 kwam de groei van de productie uit op een groei van 3 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het derde kwartaal van 2007 ruim 5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het negende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei van het derde kwartaal kwam beduidend hoger uit dan die van het tweede kwartaal van 2007. In het tweede kwartaal nam het volume van de bruto toegevoegde waarde toe met ruim 1 procent. Het jaar 2006 werd afgesloten met een toename van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2007)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2007)