Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in oktober 2007 hoger uitgekomen dan in oktober 2006. Vooral de hogere afzetprijzen en de extra werkdag hebben de omzet positief beïnvloed. Het omzetvolume per werkdag is vrijwel gelijk gebleven terwijl het productievolume juist kleiner geworden is vergeleken met oktober 2006. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(oktober 2007 t.o.v. oktober 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzetvolume onveranderd

Voor het eerst in bijna anderhalf jaar is het omzetvolume per werkdag niet gegroeid. Vergeleken met oktober 2006 was de afzet in eigen land 2 procent kleiner terwijl het in het buitenland met krap 1 procent groeide. Per saldo bleef het omzetvolume vrijwel stabiel. Oktober 2007 telde een werkdag meer dan vorig jaar. Daarnaast zijn de afzetprijzen flink gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2006. Hierdoor wist de voedings- en genotmiddelenindustrie toch een flinke omzetgroei te realiseren. De totale omzet is in oktober 16 procent gestegen ten opzichte van oktober 2006. De omzet groeide in het buitenland vrijwel even hard als in eigen land.

Hogere verbruiks- en afzetprijzen

De verbruiksprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in oktober 19 procent hoger, waarbij de uit het buitenland geïmporteerde grond- en hulpstoffen iets minder sterk in prijs gestegen zijn dan die uit eigen land. De prijs van het gereed product was in oktober 11 procent hoger dan in oktober 2006.

Krimp productievolume

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober een kleiner productievolume gerealiseerd. Ten opzichte van oktober 2006 daalde het productievolume met ruim 1 procent. Een afname van het productievolume is in deze industrie al sinds maart 2006 niet meer voorgekomen.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal van dit jaar 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het tiende opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De groei van het derde kwartaal kwam aanzienlijk lager uit dan de groei van het tweede kwartaal. Toen was de volumestijging 3 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen