Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

In oktober 2007 was de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie flink hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de waarde van de orderontvangsten was fors hoger. Het omzetvolume per werkdag was groter, maar het volume van de gemiddelde dagproductie was kleiner. Tot slot waren de afzet- en verbruiksprijzen ook hoger dan een jaar eerder, maar de prijsstijgingen worden steeds kleiner. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(oktober 2007 t.o.v. oktober 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in oktober

De omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was in oktober 14 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzet werd positief beïnvloed door een extra werkdag en de iets hogere afzetprijzen. Het omzetvolume per werkdag was ruim 7 procent groter was dan in oktober 2006. In eigen land was dit volume 6,5 procent groter en op de exportmarkt bijna 8 procent.

Waarde orderontvangst fors hoger

In oktober 2007 was de waarde van de ontvangen orders 16 procent hoger dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. Vooral in de metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie steeg de waarde van de orderontvangsten fors. Over de eerste drie kwartalen van 2007 waren de orderontvangsten voor de hele branche bijna 6 procent meer waard dan in dezelfde periode van 2006.

Prijsstijgingen stagneren

In oktober 2007 was de afzetprijs ruim 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2006. Daarmee is de prijsstijging duidelijk kleiner dan gemiddeld in de eerste drie kwartalen van 2007. Toen lag de afzetprijs ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de verbruiksprijzen stegen in oktober bescheiden met bijna 2 procent.

Minder productie

Het productievolume per werkdag was in oktober ruim 1 procent kleiner dan in oktober 2006. Over de eerste negen maanden van 2007 was dit volume nog ruim 5 procent groter dan in dezelfde periode van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de toegevoegde waarde met 1 procent. Dat is een beduidend kleinere groei dan de voorgaande drie kwartalen. In het eerste kwartaal van 2007 werd zelfs nog een record gebroken met een bijna 9,5 procent groter volume dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de volumegroei met 3,5 procent meer bescheiden.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen