Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van december 2007 laat een iets negatiever beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn nagenoeg onveranderd, maar de meeste oordelen zijn iets negatiever. De ondernemers zijn negatief in hun verwachtingen. Het algemene beeld in de branche kan als licht pessimistisch worden omschreven.

Orderontvangsten gelijk gebleven

De totale orderontvangsten zijn in november in vergelijking met oktober nagenoeg onveranderd. De buitenlandse orderontvangsten zijn echter flink afgenomen, terwijl de binnenlandse orderontvangsten licht zijn toegenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is stabiel. De ondernemers zijn iets negatiever gestemd over hun orderpositie. De index van de orderpositie is gedaald en komt uit op 93,1 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product is licht verslechterd. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in november een flink hogere productie dan een maand eerder. Voor december tot en met februari 2008 verwachten de ondernemers echter een flinke afname van de productie, wat in deze branche niet ongebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Verder voorzien ze een daling van de verkoopprijzen. De verwachting voor de personeelssterkte is verslechterd. Per saldo verwacht 16 procent van de ondernemers een afname van de personeelssterkte. De verwachtingen in de branche zijn duidelijk negatiever dan de verwachtingen in de gehele industrie.

Verwachting december tot en met februari 2008

Verwachting december tot en met februari 2008