Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets minder positief is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten licht afgenomen. De oordelen over de orderontvangsten en de orderpositie zijn iets verslechterd, terwijl het oordeel over de voorraad gereed product nagenoeg onveranderd is. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een lichte toename van de productie.

Licht afgenomen orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de totale orderontvangsten in november licht afgenomen ten opzichte van de orderontvangsten van oktober. De binnenlandse orderontvangsten zijn weliswaar licht toegenomen, maar de buitenlandse orderontvangsten zijn afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook licht verslechterd, evenals het oordeel over de orderpositie. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 98,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product is onveranderd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten lichte groei productie

De ondernemers zagen in november een afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden december tot en met februari wordt er echter een lichte toename van de productie verwacht. Dit zal volgens de ondernemers gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor december tot en met februari 2008

Verwachting voor december tot en met februari 2008