Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

Voor de textiel-, kleding- en lederindustrie was oktober 2007 een minder goede maand. Ondanks een extra werkdag en iets hogere prijzen zette de branche minder om dan in dezelfde maand van 2006. Ook lag de waarde van de orderontvangsten lager en was het productievolume kleiner dan in oktober 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(oktober 2007 t.o.v. oktober 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Lagere omzet in oktober

In oktober 2007 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie 2,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand van 2006. De binnenlandse omzet was zelfs 5 procent lager, terwijl in het buitenland bijna 1 procent minder omzet werd geboekt.

De omzet in oktober werd positief beïnvloed door de gestegen prijzen en een extra werkdag. Het omzetvolume per werkdag was bijna 8 procent kleiner.

Waarde orderontvangsten weer lager

De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in oktober 2,5 procent lager dan in dezelfde maand in 2006. In de eerste drie kwartalen van 2007 groeide de waarde van de orderontvangsten steeds minder. Vanaf september lag de waarde van de ontvangen orders zelfs onder die van een jaar eerder.

Prijzen iets hoger

De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie werden ruim 1 procent duurder. Dat was deels het gevolg van de gestegen prijzen van grond- en hulpstoffen. De verbruiksprijs was in oktober 2007 ruim 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Minder productie

In de textiel-, kleding- en lederindustrie was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 1 procent kleiner dan in dezelfde maand in 2006. Over de eerste negen maanden van 2007 was dit volume nog bijna 5 procent groter dan in dezelfde periode van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie 6 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog bijna 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2006. In heel 2006 was dit volume nog bijna 4 procent groter dan in 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen