Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft in oktober 2007 meer heeft omgezet dan in dezelfde maand van het vorige jaar. Het volume van de omzet was echter kleiner. Ook werd er in oktober iets minder geproduceerd. Daarnaast was de waarde van de orderontvangsten weer hoger. De verbruiks- en afzetprijzen waren ook hoger dan een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(oktober 2007 t.o.v. oktober 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in oktober

Al ruim een jaar wordt in de papier- en grafische industrie iedere maand meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. In september leek die ontwikkeling te stagneren met een groei van nauwelijks 0,5 procent. De omzetgroei in oktober was met bijna 6 procent  weer nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van de voorgaande negen maanden van 2007.

In de papierindustrie nam de omzet met bijna 4,5 procent toe. Deze groei werd positief beïnvloed doordat de ondernemers gemiddeld bijna 6 procent meer in rekening brachten voor hun eindproducten dan in oktober 2006. Daarnaast telde oktober 2007 één werkdag meer dan oktober vorig jaar. De gemiddelde omzetvolume per werkdag kwam bijna 5,5 procent kleiner uit dan in oktober 2006. De daling van het omzetvolume komt geheel op het conto van de ontwikkeling in het buitenland. Op de exportmarkt was de afzet van het gereed product ruim 9 procent kleiner. In eigen land werden vrijwel even veel producten verkocht als in oktober 2006.

De grafische industrie heeft in oktober 2007 bijna 7 procent meer omgezet. Het volume per gemiddelde werkdag kwam bijna 1 procent groter uit. In het buitenland werden goede zaken gedaan, want daar nam de omzet met 14 procent toe en het daarbij behorende volume was bijna 9 procent groter. In het binnenland waren de omzetontwikkelingen wat minder florissant. De omzetgroei kwam uit op ruim 4,5 procent, terwijl de omzet per gemiddelde werkdag krap 1 procent kleiner werd.

Hogere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In oktober 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie bijna 6 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

Prijzen blijven stijgen

Door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen waren in oktober 3 procent duurder. Grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem stegen iets minder in prijs, waardoor de totale verbruiksprijs met bijna 3 procent toenam. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden bijna 4,5 procent meer voor het Nederlandse fabricaat. Per saldo was de afzetprijs 3 procent hoger dan in oktober 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de verbruiks- en afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Minder productie in oktober

In oktober 2007 werd in de papier- en grafische industrie 0,5 procent minder geproduceerd dan in oktober 2006. Het is voor de eerste keer in een jaar tijd dat de productie kleiner uitvalt dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 3 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met krap 1 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen