Motivatie groep 2

65     Financiële instellingen (excl. 65233 en 65234)
66     Verzekeringswezen en pensioensfondsen

In de branches “Financiële instellingen (65)” en “Verzekeringswezen en pensioensfondsen (66)” komen veel juridische eenheden voor zonder personeel. Deze juridische eenheden zijn vaak aangesloten bij een ondernemingengroep waarin wel mensen in loondienst zijn.
In de economische statistieken van de financiële sector is de populatie gebaseerd op de eenheden van de toezichthouders (DNB en PVK). De gehanteerde structuren van deze instanties wijken vaak af van de juridische structuur van deze branches in het ABR.
Vanwege deze twee redenen is er in de GPS voor gekozen om alleen bedrijven met personeel op te nemen in de schatting voor de omvang van deze branches.

 
91     Ideële en belangenorganisaties
92     Cultuur, sport en recreatie

Ideële en belangenorganisaties en organisaties in cultuur, sport en recreatie zonder personeel worden in de GPS gezien als niet economisch actief op de markt. Het zijn voornamelijk organisaties voor leden. Voor een aantal (sport)organisaties met wel personeel in loondienst geldt dit ook, maar het is niet mogelijk deze te onderscheiden van degene die niet op de markt actief zijn.
Beide branches bestaan ook uit veel ondernemers die geheel of gedeeltelijk zijn vrijgesteld van de BTW-aangifte. Een voorbeeld hiervan zijn ondernemers die actief zijn in de scheppende kunst of als artiest. Deze activiteiten worden in de GPS als ‘marginaal’ beschouwd en daarom niet opgenomen in de schattingen voor de omvang van de branchepopulaties. Voor deze groepen geldt dat er wellicht eenheden ten onrechte worden uitgezonderd van de populatieomvang. In veel gevallen ontbreekt echter de juiste broninformatie om voor deze categorieën de ondernemingsdefinitie goed te implementeren.