Monitor reclamebranche derde kwartaal 2007

De omzet van de reclamebureaus was in het derde kwartaal van 2007, na een korte opleving in het tweede kwartaal, weer lager dan een jaar eerder. De stemming onder de ondernemers blijft voorzichtig, zo blijkt uit de conjunctuurtest van oktober 2007. De oordelen zijn onveranderd neutraal, maar de verwachtingen voor komend kwartaal zijn wel optimistischer.

Omzet daalt licht

In het derde kwartaal was de omzet in de reclamebranche bijna 1 procent lager dan in dezelfde periode van 2006. Een kwartaal eerder was er nog een licht herstel met een omzetgroei van 0,5 procent. Een verder herstel lijkt vooralsnog niet door te zetten. Voor het laatst realiseerde de reclamebranche een behoorlijke omzetgroei in het vierde kwartaal van 2006. Ook toen had de branche net twee kwartalen met een omzetdaling achter de rug. Vanaf het eerste kwartaal 2007 is het beeld bijzonder wisselvallig. Het stabiel positieve beeld van 2005 lijkt op korte termijn niet terug te keren. Hiermee blijft de reclamebranche de minst presterende branche binnen de zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Toename orderontvangsten, neutrale oordelen

Uit de conjunctuurtest van oktober 2007 blijkt dat de stemming onder de ondernemers in de reclamebranche neutraal is. De orderontvangsten zijn in het derde kwartaal volgens de ondernemers flink toegenomen ten opzichte van die van het tweede kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter onveranderd neutraal. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn licht toegenomen en ook de personeelssterkte is toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat voor de onderneming is ook niet veranderd en wordt per saldo als normaal beoordeeld. De stemming onder de ondernemers is in 2006 weliswaar langzaam verbeterd, maar blijft wisselvallig.

Oordeelover orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat,

Optimistische verwachtingen

Voor het vierde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers optimistisch in hun verwachtingen. Per saldo zijn de ondernemers die een toename van de orders en omzet verwachten veruit in de meerderheid. Verder voorzien de ondernemers gelijkblijvende afzetprijzen. De verwachting betreffende de toekomstige personeelssterkte is verbeterd: per saldo verwacht 16 procent van de ondernemers een toename. De verwachtingen van de branche zijn vergelijkbaar met de verwachtingen in de gehele zakelijke dienstensector.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2007

Verwachting  voor het vierde kwartaal 2007

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.