Monitor juridische en economische diensten derde kwartaal 2007

De omzet van de juridische en economische dienstverleners was in het derde kwartaal weer flink hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Opnieuw drukten de economische dienstverleners hun stempel op de groei. De stemming onder de ondernemers is nog altijd uiterst positief. Dit blijkt uit het positieve oordeel over de orderontvangsten en het economische klimaat . De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2007 zijn eveneens zeer optimistisch.

Hoge omzetgroei gecontinueerd

In de juridische en economische dienstverlening werd in het derde kwartaal 10 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het groeitempo ligt nu al zeven kwartalen op een hoog niveau. De omzetgroei van de juridische en economische dienstverleners lag op het gemiddelde van de totale zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Hoogste groei economische dienstverleners

Van de juridische en economische dienstverleners leverden de economische dienstverleners, waaronder de accountants, opnieuw de grootste bijdrage aan de omzetgroei. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal kwam de omzetgroei uit op 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze groei is bijna 1 procentpunt hoger dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening. Ook de juridische dienstverleners kunnen terugkijken op een goed kwartaal. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2006 nam de omzet met 6 procent toe. In de eerste helft van 2007 bleef de omzetgroei nog beperkt tot 3,5 procent. Hierdoor komt de groei over de eerste drie kwartalen uit op 4 procent.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Verdere toename orderontvangsten

Uit de conjunctuurtest van oktober blijkt dat de stemming onder de ondernemers in de economische dienstverlening positief is. De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in het derde kwartaal 2007 meer orders dan in het tweede kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten was dan ook positief. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn in het derde kwartaal toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat was minder positief dan in het vorige kwartaal, maar nog altijd positief te noemen.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Stijgende afzetprijzen en omzet verwacht

Voor het vierde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers zeer optimistisch in hun verwachtingen. Er wordt een verdere flinke stijging van de orders voorzien. Ook wordt een toename van de omzet en afzetprijzen verwacht. Per saldo verwacht 60 procent van de ondernemers een stijging van de omzet. Verder voorziet een meerderheid van de ondernemers een verdere stijging van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2007

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.