Monitor architecten en ingenieurs derde kwartaal 2007

De omzet van de architecten- en ingenieursbureaus is in het derde kwartaal opnieuw toegenomen. De groei is echter lager dan voorgaande kwartalen. Desondanks is de stemming onder de ondernemers nog altijd uiterst positief te noemen. De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2007 zijn zeer optimistisch. De ondernemers in deze branche zijn nog positiever in hun beoordelingen dan de gemiddelde ondernemer in de zakelijke dienstverlening.

Omzetgroei iets minder hoog

De architecten- en ingenieursbureaus hebben het derde kwartaal van 2007 afgesloten met een omzetgroei van 4,5 procent. Hiermee zette de sterke groei van de afgelopen drie kwartalen niet verder door. In de eerste negen maanden van 2007 bedroeg de omzetgroei 7 procent. Dat is lager dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening, die vooral werd gedomineerd door de computer- en uitzendbranche.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Ondernemers positief gestemd

Uit de conjunctuurtest van oktober 2007 blijkt dat de stemming onder de architecten en ingenieurs nog altijd zeer positief is. Volgens de ondernemers zijn er in het derde kwartaal 2007 meer orders ontvangen ten opzichte van het tweede kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is dan ook positief, al is het oordeel iets minder positief dan in het vorige kwartaal. Hetzelfde geldt voor het oordeel over het economisch klimaat. De personeelssterkte is verder toegenomen. De stemming is sinds 2005 sterk verbeterd.

Oordeelover orderontvangsten en economisch klimaat

 Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Toename in ontvangen orders verwacht

Ook in de verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers zeer optimistisch. Er wordt een verdere toename van de orderontvangsten voorzien, evenals een stijging van de afzetprijzen. Hieruit volgt dan ook de verwachting van een verdere toename van de omzet. Tevens wordt er een flinke uitbreiding van de personeelssterkte verwacht. De ondernemers in deze branche zijn nog iets optimistischer in hun verwachtingen dan de gehele zakelijke dienstverlening.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2007

Verwachting voor het vierde kwartaal 2007 

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.