Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets minder positief is. De orderontvangsten zijn niet verder toegenomen en de oordelen zijn minder positief. De ondernemers zijn wel optimistisch over de toekomstige productie. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand minder optimistisch dan vorige maand.

Gelijkblijvende orderontvangsten, iets minder positieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in oktober niet verder toegenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is dan ook negatiever dan vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De index orderpositie is flink gedaald van 87,6 naar 83,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is dan ook verslechterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid groot. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten stijging productie

In oktober realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een gelijke productie ten opzichte van september. Er wordt een lichte stijging van de productie in de komende maanden voorzien. Ook verwacht men dat de verkoopprijzen zullen stijgen. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand minder optimistisch dan vorige maand. Per saldo verwacht 2 procent van de ondernemers een stijging van de toekomstige personeelssterkte, vorige maand was dit saldo nog 16 procent.

Verwachting voor november tot en met januari 2008

Verwachting voor oktober tot en met december 2007