Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van november 2007 laat een positief beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn toegenomen en de oordelen zijn positief. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie en personeelssterkte.

Toegenomen orderontvangsten

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in oktober flink meer orders dan in september. Voornamelijk de binnenlandse orderontvangst is zeer fors gestegen. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verbeterd. De index orderpositie is licht gestegen en komt uit op 109,4 (juli 2000=100). De tevredenheid over deze orderpositie is onveranderd. Het oordeel over de voorraad gereed product is licht verbeterd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verder verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Optimistische verwachtingen

De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen. Ze voorzien voor de maanden november tot en met januari een verdere toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een sterke stijging van de afzetprijzen de komende maanden. Tevens verwachten de ondernemers een toename van de personeelssterkte. Per saldo verwacht 10 procent van de ondernemers een toename van de personeelssterkte, terwijl vorige maand per saldo 1 procent van de ondernemers een afname verwachtte.

Verwachting voor november tot en met januari 2008

Verwachting voor oktober tot en met december 2007