Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie is verbeterd. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten flink toegenomen. De oordelen over de orderontvangsten en de voorraad gereed product zijn verbeterd, terwijl het oordeel over de orderpositie nagenoeg onveranderd is. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een toename van de productie.

Toegenomen orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in oktober flink toegenomen ten opzichte van de orderontvangsten van september. Met name de buitenlandse orderontvangsten zijn flink toegenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verbeterd. Het oordeel over de orderpositie is nagenoeg onveranderd. De index orderpositie is echter iets gedaald en komt uit op 100,6 (juli 2000=100). De ondernemers oordelen iets positiever over de voorraad gereed product.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten groei productie

De ondernemers zagen in oktober een lichte afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden november tot en met januari wordt er echter een toename van de productie verwacht. Dit zal volgens de ondernemers gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten een lichte toename in de personeelssterkte. De verwachtingen voor deze sector zijn vergelijkbaar met de verwachtingen voor de gehele industrie.

Verwachting voor november tot en met januari 2008

Verwachting voor oktober tot en met december 2007