Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Ook in september 2007 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omgezet en meer producten verkocht dan in dezelfde periode in 2006. De producten van de branche werden fors duurder. Het productievolume was groter dan in september vorig jaar. Voor het derde kwartaal zijn de ontwikkelingen vergelijkbaar met die van september.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2007 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie is in september 2007 met bijna 9 procent gegroeid ten opzichte van september vorig jaar. In eigen land groeide de omzet met 8 procent, terwijl de omzet in het buitenland met ruim 9 procent is toegenomen. September 2007 telde één werkdag minder dan september 2006. Daarnaast waren de afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie sterk gestegen. Per saldo was het omzetvolume per werkdag in deze maand bijna 2,5 procent groter dan in september 2006. In juli en augustus groeide de omzet nog met dubbele cijfers. Ondanks de iets minder sterke groei in september nam de omzet in het derde kwartaal nog toe met ruim 11 procent. In binnen- en buitenland groeide de omzet in deze periode in vrijwel gelijke mate. Het omzetvolume per werkdag was ruim 1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2006.

Prijzen stijgen explosief

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in september met fors duurdere grond- en hulpstoffen moeten produceren. De prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen was 19 procent hoger dan in september 2006. Ook de verbruiksprijs steeg en wel met 15 procent.

De hogere productiekosten zijn door de voedings- en genotmiddelenindustrie niet volledig doorberekend aan de consument. De door de voedings- en genotmiddelenindustrie afgezette producten zijn in september ruim 11 procent in prijs gestegen. De totale Nederlandse afzet van zuivelproducten, diervoeders en maalderijproducten, zetmeel en zetmeelproducten is in september met meer dan 20 procent in prijs gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dierlijke en plantaardige oliën zijn zelfs bijna 40 procent duurder geworden.

Ook in juli en augustus stegen de verbruiksprijs en afzetprijs fors. In het derde kwartaal was de verbruiksprijs 12 procent hoger en de afzetprijs nam 10 procent toe. Na 2000 zijn dergelijke prijsstijgingen niet eerder waargenomen.

Productie hoger

Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in september bijna 2,5 procent groter dan een jaar eerder. Dit is iets minder dan het gerealiseerde productievolume over het hele derde kwartaal. Toen groeide het productievolume gemiddeld met bijna 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2006.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het negende opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De positieve uitkomsten van het eerste kwartaal van dit jaar leidden tot een volumestijging van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen