Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

September 2007 vormde voor de textiel-, kleding- en lederindustrie een tegenvallende afsluiting van een verder gunstig derde kwartaal. Zowel de omzet als het volume van de omzet was lager dan in dezelfde maand in 2006. Ook de waarde van de orderontvangsten was lager en het productievolume nam minder sterk toe dan in de voorgaande maanden. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2007 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Minder omzet in september

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft 6 procent minder omzet geboekt in september 2007 dan in dezelfde maand van 2006. September telde in 2007 echter een werkdag minder dan in het jaar daarvoor, terwijl de afzetprijzen iets hoger waren. Het omzetvolume per werkdag was daardoor bijna 2,5 procent lager.

Ondanks de tegenvallende omzet in september werd in het derde kwartaal van 2007 bijna 2,5 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal in 2006. Dat was vooral te danken aan de buitenlandse verkopen. Die waren bijna 7 procent hoger, terwijl in eigen land 3,5 procent minder omgezet werd.

De branche realiseerde een omzetvolume per werkdag dat ruim 1 procent groter was dan in het derde kwartaal van 2006. De hoeveelheid in het buitenland verkochte producten nam met ruim 5 procent toe, maar binnen onze landsgrenzen daalde het omzetvolume met bijna 4,5 procent.

Binnen de branche was de textielindustrie de enige die in het derde kwartaal niet in de rode cijfers belandde. Daar was de omzet ruim 6 procent hoger en het volume was ruim 4,5 procent groter.

Waarde orderontvangsten lager

In september was de waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 11 procent lager dan in dezelfde maand in 2006. Sinds januari 2007 is een waardedaling van de orderontvangsten niet meer voorgekomen.

Voor het derde kwartaal kwam de waarde van de ontvangen orders ruim 1 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal in 2006. Binnen de branche is alleen de lederindustrie er niet in geslaagd meer orders binnen te slepen.

Prijzen iets hoger

De verbruiksprijs was in september 2007 bijna 1,5 procent hoger dan in september een jaar eerder. Deze hogere kosten van grond- en hulpstoffen werkten ook door in de afzetprijzen. De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie werden ruim 1 procent duurder. Buitenlandse klanten zagen de prijzen iets sterker stijgen dan klanten van eigen bodem.

Voor het derde kwartaal van 2007 was het beeld vrijwel identiek aan dat van september.

Productiegroei valt terug

Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in deze branche was 1,5 procent groter dan in dezelfde maand in 2006. Daarmee valt de productiegroei sterk terug in vergelijking met de voorgaande maanden. Toch is er in het derde kwartaal van 2007 nog altijd bijna 5 procent meer geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie 6 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 5 procent groter uit dan in hetzelfde kwartaal van 2006. In heel 2006 was dit volume nog bijna 4 procent groter dan in 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen