Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft met september 2007 een minder goede maand achter de rug. Er werd minder omgezet en geproduceerd. Daarnaast was de waarde van de orderontvangsten lager. De grond- en hulpstoffen werden duurder. Daarom moesten afnemers meer betalen voor de eindproducten.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2007 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Iets lagere omzet in september

Voor het eerst in twaalf maanden daalde in september 2007 de omzet van de papier- en grafische industrie. In vergelijking met dezelfde maand van 2006 werd 0,5 procent minder omgezet. Deze geringe daling van de omzet kwam geheel voor rekening van de grafische industrie, want de papierindustrie boekte nagenoeg dezelfde omzet als in september vorig jaar.

In de papierindustrie werd de omzet positief beïnvloed doordat de ondernemers gemiddeld 5 procent meer in rekening brachten voor hun eindproducten dan in september 2006. Dit prijsvoordeel werd teniet gedaan doordat september 2007 één werkdag minder telde dan in september vorig jaar. De gemiddelde omzet per werkdag kwam dan ook op hetzelfde niveau uit als in september 2006. Zowel in volume als in waarde werden in het buitenland negatieve omzetresultaten behaald. Positieve omzetontwikkelingen in eigen land konden die verliezen niet goed maken.

De grafische industrie kon in september, met een omzetdaling van bijna 1 procent, de goede trend van de periode januari – augustus 2007 niet voortzetten. In de eerste acht maanden van dit jaar werd bijna 7 procent meer omgezet. In september echter, stokte die ontwikkeling en ging het zowel op de binnenlandse als de buitenlandse afzetmarkt een stuk minder. In het binnenland werd in euro’s bijna 1,5 procent minder omgezet en in volume 2,5 procent meer. Op de exportmarkt werd respectievelijk bijna 3 procent en bijna 8 procent meer omzet behaald.

De mindere resultaten van september werden enigszins gecompenseerd doordat in juli en augustus beduidend meer werd omgezet dan in juli en augustus 2006. De papierindustrie realiseerde in het derde kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 6 procent en de grafische industrie deed het met ruim 4 procent iets minder goed.

Lagere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In september 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie bijna 7 procent lager dan in september vorig jaar.

De teleurstellende septemberuitkomsten werden geheel gecompenseerd door de positieve uitkomsten van juli en augustus. Daardoor bleef de omzet in het derde kwartaal gelijk aan die van het derde kwartaal van vorig jaar.

Prijzen blijven stijgen

Door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen waren in september 3 procent duurder. Grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem stegen iets minder in prijs, waardoor de totale verbruiksprijs met bijna 2,5 procent toenam. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden bijna 4 procent meer voor het Nederlandse fabricaat. Per saldo was de afzetprijs ruim 2,5 procent hoger dan in september 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de verbruiks- en afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Omdat de prijsontwikkelingen van september nauwelijks afwijken van de ontwikkelingen van juli en augustus heeft het derde kwartaal nagenoeg dezelfde resultaten opgeleverd als die van september.

Minder productie in september

In september 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in de papier- en grafische industrie bijna 1 procent kleiner dan in september 2006. Het is voor de eerste keer in bijna een jaar tijd dat de productie kleiner uitvalt dan dezelfde maand van het voorgaande jaar. Bovendien is de papier- en grafische industrie de enige branche van de industrie die in september een kleinere productie had dan in de vergelijkbare maand van het voorgaande jaar.

Dankzij fraaie productieresultaten van juli en augustus kon het derde kwartaal toch met een groei van 2 procent worden afgesloten.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 3 procent groter dan het tweede kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met krap 1 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen