Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

In september 2007 is de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie wat minder toegenomen dan eerder in dit jaar. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag liet dit beeld zien. De groei van het volume van de gemiddelde dagproductie vertoonde enig herstel van de terugval in augustus. Verder was de waarde van de orderontvangsten weer hoger. De stijgingen van de afzet- en verbruiksprijzen waren minder groot dan in het begin van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2007 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Minder omzetgroei in september

De omzetgroei van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie is in september 2007 uitgekomen op ruim 3,5 procent. Dat is minder dan in eerdere maanden, want sinds de zomer van 2006 werd de omzetgroei bijna elke maand met dubbele cijfers geschreven. De omzetgroei werd door een werkdag minder negatief beïnvloed, terwijl de hogere afzetprijzen een positieve impuls gaven. Het bijbehorende volume van de gemiddelde dagomzet was bijna 7 procent groter dan in september 2006. De omzetontwikkelingen op de binnenlandse markt en de buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel.

De omzet in het derde kwartaal kwam, net als in het tweede kwartaal, 12 procent hoger uit dan in het overeenkomstige kwartaal van 2006. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam in het derde kwartaal ruim 9 procent hoger uit. Voor de eerste negen maanden van 2007 betekende dit een omzetgroei van bijna 14 procent, terwijl het omzetvolume per werkdag gemiddeld ruim 11 procent hoger was.

Waarde orderontvangst hoger

Ook in september was de waarde van de ontvangen orders weer hoger dan een jaar eerder en wel bijna 5 procent. Hiermee kwam de orderontvangst in het derde kwartaal uit op een plus van ruim 5 procent. Dat is een betere ontwikkeling dan die van bijna 1,5 procent in het tweede kwartaal.

Iets minder hogere prijzen

Sinds juni 2007 namen de prijsstijgingen van grond- en hulpstoffen en van eindproducten wat af. In september 2007 zette deze tendens zich voort en waren de prijsstijgingen weer iets kleiner. De importprijs was ruim 4 procent hoger en de totale verbruiksprijs ruim 3,5 procent. De afzetprijzen zijn ook wat minder sterk gestegen dan in eerder dit jaar. Zo was de totale verkoopprijs gemiddeld ruim 2 procent hoger dan in september 2006. In Nederland waren de producten van deze branche ruim 3 procent duurder. Klanten in het buitenland werden 1,5 procent hogere prijzen berekend.

Kleine toename productie

In de loop van 2007 is de groei van het productievolume per werkdag bijna elke maand verder afgenomen. Zo was in augustus zelfs voor het eerst sinds april 2006 sprake van gelijk gebleven productie in vergelijking met augustus 2006. Na deze stabilisatie in augustus is van het volume van de gemiddelde dagproductie in september weer met 1,5 procent toegenomen.

Over het derde kwartaal van 2007 is het productievolume per werkdag slechts iets meer dan 1 procent groter uitgekomen dan in het derde trimester een jaar eerder. In het eerste en tweede kwartaal was die groei nog respectievelijk ruim 10 en ruim 4 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2006 en het eerste kwartaal van dit jaar draaide de metaal op volle toeren. In het vierde kwartaal van 2006 werd nog een record gebroken met een ruim 8 procent groter volume dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2007 werd deze groei nog eens overtroffen, met een bijna 9,5 procent groter volume. In het tweede kwartaal was de volumegroei met 3,5 procent meer bescheiden.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen