Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in september 2007 meer omzet geboekt en meer geproduceerd dan in september vorig jaar. De waarde van de orderontvangsten bleef vrijwel gelijk. De prijsontwikkeling van ruwe olie leidde tot een aanzienlijke stijging van verbruiks- en afzetprijzen.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2007 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger in september

Al sinds januari 2004 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie nagenoeg iedere maand meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. In september werd bijna 5 procent meer omgezet. Het gemiddelde werkdagvolume nam met ruim 5 procent toe. Hogere afzetprijzen hadden een stimulerend effect op de omzet, terwijl het verschil in werkdagen een negatief effect had. De omzettoename in het binnenland is in waarde bijna 14 procent en in volume ruim 17 procent. Op de buitenlandse markt werd in waarde slechts 0,5 procent meer omzet geboekt, terwijl de verkopen in eenheden product vrijwel gelijk was aan september 2006.

In alle geledingen van de branche werd meer omgezet. Vooral de aardolie-industrie behaalde goede omzetresultaten. In deze subbranche was de omzet bijna 13 procent hoger. Het daarbij behorende omzetvolume was in september bijna 8 procent groter.

In het derde kwartaal van 2007 werd zowel in euro’s als in volume circa 5 procent meer omzet gerealiseerd.

Waarde orderontvangst vrijwel gelijk

Drieënhalf jaar lang was de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie iedere maand hoger dan in de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar. Maar in september stokte de groei en bleef de waarde van de orderontvangsten op vrijwel hetzelfde niveau als van september 2006.

In 2007 vertoont de ontwikkeling van de orderontvangst een neergaande tendens. Zo kwam in het eerste kwartaal de toename uit op 9 procent, gevolgd door bijna 7 procent in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal nam de groei nog verder af en kwam uit op een plus van bijna 3,5 procent.

Afzetprijs hoger

Door de buitensporig hoge prijs van ruwe olie lag de prijs van grond- en hulpstoffen in september 2007 bijna 7 procent hoger dan in september vorig jaar. Deze hogere verbruiksprijs vertaalde zich in een bijna 4,5 procent hogere afzetprijs.

Met de septembercijfers kunnen de resultaten van het derde kwartaal opgemaakt worden. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2006 was de verbruiksprijs 1 procent hoger en de afzetprijs ruim 0,5 procent hoger.

Productie op recordhoogte

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in september met afstand de best presterende branche van de industrie. De groei van de productie kwam in september uit op bijna 6,5 procent. Daarmee bereikte september het hoogste productievolume ooit.

In het derde kwartaal van 2007 was het productievolume ruim 6 procent groter dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het tweede kwartaal van 2007 ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het achtste kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2006 werd afgesloten met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen