Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets minder optimistisch is. Het oordeel over de orderpositie is iets verslechterd, terwijl het oordeel over de voorraad gereed product onveranderd is. De ondernemers verwachten voor de het vierde kwartaal een lichte toename van de productie. Er wordt geen verandering van de buitenlandse afzet verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Gelijkblijvende orderontvangsten, iets negatievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in september nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de orderontvangsten van augustus. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 101,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is iets verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is onveranderd. In deze branche is het beeld in 2007 vrij stabiel.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten lichte groei productie

De ondernemers zagen in september een lichte afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden oktober tot en met december wordt er echter een lichte toename van de productie verwacht. De ondernemers verwachten voor deze periode licht stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten geen veranderingen in de personeelssterkte. De verwachtingen voor deze sector zijn iets minder optimistisch dan de verwachtingen voor de gehele industrie.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2007

Verwachting voor oktober tot en met december 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Gelijkblijvende buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt iets verslechterd is. De ondernemers verwachten dan ook geen toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal licht gedaald en komt uit op 82,7. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verbeterd.