Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in augustus 2007 flink meer omgezet dan in dezelfde maand in 2006. Dat komt vooral door een grotere afzet van producten. Ook de waarde van de orderontvangsten was fors hoger. Het productievolume was ook groter. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2007 t.o.v. augustus 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Veel meer omzet in augustus

In augustus 2007 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie 10 procent meer omgezet dan in augustus van het voorgaande jaar. De hogere omzet is vrijwel geheel toe te schrijven aan een stijging van het aantal verkochte producten. Het aantal werkdagen was in beide maanden gelijk en had geen invloed op de omzetgroei. De afzetprijzen waren iets hoger. Het omzetvolume per werkdag was ruim 9 procent groter dan in augustus 2006.

In eigen land presteerde de branche iets beter dan in het buitenland. De binnenlandse omzet was 11 procent hoger en de hoeveelheid verkochte producten nam met bijna 10 procent toe. In het buitenland werd 10 procent meer omzet geboekt, terwijl het bijbehorende omzetvolume bijna 9 procent groter was.

Fors hogere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten was in augustus bijna 12 procent hoger dan in dezelfde maand in 2006. Het is voor het eerst in 2007 dat de waardestijging in de dubbele cijfers liep. Tussen januari en juli 2007 lag de waarde van de orderontvangsten gemiddeld ruim 2 procent hoger dan in dezelfde periode in 2006.

Prijzen weer iets hoger

De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in augustus 2007 bijna 1 procent duurder dan in augustus 2006. Deze prijsstijging werd mede veroorzaakt door hogere kosten van grond- en hulpstoffen. De verbruiksprijs lag ruim 1 procent hoger.

Hoogste productiegroei in industrie

In augustus 2007 had de textiel-, kleding- en lederindustrie de grootste productiegroei binnen de industrie. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in deze branche was bijna 6 procent groter dan in dezelfde maand in 2006. Deze volumegroei is vrijwel gelijk aan het gemiddelde over de eerste zeven maanden van 2007. Al anderhalf jaar wordt door de textiel-, kleding- en lederindustrie elke maand meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie 6 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 5 procent groter uit dan in hetzelfde kwartaal van 2006. In heel 2006 was dit volume nog bijna 4 procent groter dan in 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen