Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie behaalde in augustus 2007 meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het omzetvolume per werkdag was groter. Daarnaast was het volume van de gemiddelde dagproductie eveneens iets groter. Verder waren de afzet- en verbruiksprijzen hoger dan een jaar eerder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(augustus 2007 t.o.v. augustus 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in augustus

Ook in augustus 2007 was de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie weer behoorlijk hoger dan een jaar eerder. Er werd ruim 8 procent meer omgezet dan in augustus 2006. Bijna twee derde van deze omzetgroei is toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Het volume van de gemiddelde dagomze was bijna 3,5 procent groter dan het jaar ervoor.

De binnenlandse omzet groeide met bijna 6 procent, maar het bijbehorende omzetvolume per werkdag bleef vrijwel gelijk. De buitenlandse omzet steeg met 18 procent, waarbij het volume van de gemiddelde dagomzet 14 procent hoger was.

Hogere prijzen

De prijsontwikkelingen van grond- en hulpstoffen waren iets gematigder dan in de voorgaande maanden van 2007. De grond- en hulpstoffen uit het buitenland waren ruim 5 procent duurder dan in augustus 2006. De totale verbruiksprijs was bijna 4,5 procent hoger. Door de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen berekenen de producenten ook hogere prijzen voor hun producten. Gemiddeld was de afzetprijs van producten uit deze branche bijna 5 procent hoger. De toename van de binnenlandse afzetprijs is wat groter dan die van de buitenlandse afzetprijs.

Iets meer productie

Was juli nog een topmaand qua productiegroei, in augustus is deze groei flink teruggevallen. Ten opzichte van augustus 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie met nog maar 1,5 procent toegenomen.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 2 procent en over heel 2006 met ruim 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen