Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In juli 2007 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie beduidend meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral flink hogere afzetprijzen hebben hieraan bijgedragen. De hoeveelheid verkochte producten was daarentegen kleiner dan in juli 2006. Het productievolume van de branche was wel groter. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Recordomzet in het buitenland

De voedings- en genotmiddelenindustrie boekte in juli dit jaar 12 procent meer omzet dan in juli 2006. De omzet in het buitenland nam met 13 procent toe en kwam uit op een nooit eerder gerealiseerde waarde. De omzet in eigen land steeg met 12 procent.

De hogere omzet is voor bijna driekwart toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Daarnaast was er in juli 2007 een werkdag extra. Het omzetvolume was daarentegen bijna 1,5 procent kleiner. Het is de eerste keer in veertien maanden dat er sprake is van een dalend volume. Het omzetvolume daalde zowel in het binnenland als buiten de landsgrenzen in vrijwel dezelfde mate.

Prijzen flink hoger

De prijsstijging van geïmporteerde hulp- en grondstoffen loopt al drie opeenvolgende maanden in de dubbele cijfers. De grond- en hulpstoffen van eigen bodem zijn echter minder fors in prijs gestegen. Hierdoor kwamen de verbruiksprijzen per saldo 8 procent hoger uit.

De prijsstijgingen vertaalden zich in de hoogste afzetprijzen ooit. Vergeleken met juli 2006 waren de afzetprijzen in juli bijna 9 procent hoger. Vooral zuivelproducten en dierlijke en plantaardige oliën zijn in de loop van 2007 steeds duurder geworden.

Productie groter

Het productievolume van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag in juli ruim 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ondanks de vakantie was het gerealiseerde productievolume het op een na hoogste van dit jaar. Alleen in maart was het productievolume groter.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het negende opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De positieve uitkomsten van het eerste kwartaal van dit jaar leidden tot een volumestijging van ruim 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)