Realisaties: papier- en grafische industrie

In juli 2007 nam, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, de omzet in euro’s in de papier- en grafische industrie toe. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) bleef vrijwel gelijk. Wel werd er meer geproduceerd maar de waarde van de orderontvangsten kwam uit op een iets lager niveau dan juli 2006. De verbruiksprijzen en afzetprijzen waren in juli hoger dan in juli 2006. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in juli

De omzet in de papier- en grafische industrie was in juli 2007 ruim 8 procent hoger dan in juli 2006. De papierindustrie realiseerde de grootste omzetstijging met een plus van ruim 10 procent. Door de omzet te verrekenen met het prijs- en werkdageffect wordt het omzetvolume herleid. Beide factoren speelden in de papierindustrie een nagenoeg even grote rol. Rekening houdend met het prijs- en werkdageffect blijkt dat in juli 2007 vrijwel evenveel eenheden product zijn verkocht als in juli 2006. In het binnenland werd krap 1 procent meer afgezet, terwijl de afzet buiten onze landsgrenzen vrijwel gelijk was aan die van juli 2006.

De grafische industrie had in juli in euro’s ruim 7 procent meer omgezet. Bij de berekening van het omzetvolume speelde het werkdageffect een grotere rol dan het prijseffect. Na verrekening van het werkdag- en prijseffect blijkt de omzet in volume in juli 2007 slechts met 0,5 procent te zijn toegenomen. In het binnenland was het omzetvolume 2 procent kleiner, maar in het buitenland was het ruim 13 procent groter.

Lagere orderontvangsten

In juli 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 0,5 procent lager dan in juli een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2007 heeft de papierindustrie de orderportefeuille kunnen spekken met ruim 2,5 procent.

Prijzen blijven stijgen

De door de papier- en grafische industrie uit het buitenland geïmporteerde grond- en hulpstoffen werden in juli 2007 bijna 2 procent duurder. Omdat de prijs van grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem in vrijwel gelijke tred hoger werd, steeg de verbruiksprijs met bijna 2 procent. Door de gestegen kosten zijn ook de producten duurder geworden. De op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen bijna 2,5 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden bijna 4,5 procent meer. Per saldo was de afzetprijs ruim 3 procent hoger dan in juli 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie is het niveau van de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Meer productie in juli

In juli 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in de papier- en grafische industrie 2,5 procent groter dan in juli 2006. Ook in het eerste half jaar van 2007 kende de branche met een toename van bijna 3,5 procent een duidelijke groei van de productie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 3 procent groter. In het eerste kwartaal groter het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met krap 1 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)