Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Nog nooit eerder was in juli de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie  zo hoog als in 2007. Zowel in euro’s als volume heeft deze branche flink meer omgezet dan een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was groter dan in juli 2006. Daarnaast was de waarde van de orderontvangsten weer hoger. De afzet- en verbruiksprijzen waren ook hoger dan een jaar eerder, maar de prijsstijgingen waren minder groot dan in de voorgaande twaalf maanden. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hoogste juliomzet ooit

De omzet  van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was in juli 19 procent hoger dan een jaar eerder. Nooit eerder is in juli zoveel omgezet. De transportmiddelenindustrie was de krachtigste motor achter deze omzetgroei. Hier steeg de omzet met bijna 50 procent. Dit komt enerzijds door enkele grote opleveringen in de scheepsbouw en anderzijds doordat de vraag naar vrachtauto’s niet bij is te benen. Ook in de machinebouw en de metaalproductenindustrie kwam de omzetgroei uit in de dubbele cijfers.

Het volume van de gemiddelde dagomzet in de branche, dat resteert na verrekening van de hogere afzetprijzen en een werkdag meer, was 11 procent groter dan in juli 2006. De ontwikkelingen van de omzet en het omzetvolume per werkdag op de exportmarkten waren iets beter dan die op de binnenlandse markt.

Waarde orderontvangst juli weer hoger

In juni was de waarde van de ontvangen orders voor het eerst sinds de zomermaanden van 2005 lager dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. Maar in juli was de waarde van de ontvangen orders weer hoger dan een jaar eerder, te weten ruim 7 procent. Hiermee lijkt de orderontvangst hersteld van het dipje in juni.

Hogere prijzen

Ook in juli 2007 lagen de import- en de verbruiksprijzen weer hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De importprijs was ruim 8 procent hoger en de totale verbruiksprijs ruim 6 procent. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten ook verhoogd. Zo was de totale verkoopprijs gemiddeld bijna 2,5 procent hoger dan in juli 2006. Op de binnenlandse markt waren de producten ruim 3 procent duurder tegen bijna 2 procent op de buitenlandse markt. Hiermee zijn de prijsstijgingen van zowel grond- en hulpstoffen als van producten voor het eerst sinds twaalf maanden wat minder sterk.

Iets meer productie

In de loop van 2007 is de groei van het productievolume per werkdag maandelijks iets kleiner geworden. De meeste recente gegevens over juni en juli 2007 geven aan dat er in beide maanden ruim 2 procent meer geproduceerd is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Hoewel de productiegroei dus wat minder uitbundig is, worden (ten opzichte van dezelfde maand in het verleden) nog steeds records gebroken.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2006 en het eerste kwartaal van dit jaar draaide de metaal op volle toeren. In het vierde kwartaal van 2006 werd nog een record gebroken met een ruim 8 procent groter volume dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal werd deze groei nog eens overtroffen, met een bijna 9,5 procent groter volume. In het tweede kwartaal was de volumegroei met 3,5 procent meer bescheiden. Over heel 2006 kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde dan ook 3 procent groter uit.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)