Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De maand juli is een vakantiemaand bij uitstek, maar dit valt nauwelijks aan de resultaten van omzet, productie en ontvangen orders af te leiden. Zij maakten van juli 2007 in alle opzichten een uitstekende maand voor de branche. Daarnaast was er in vergelijking met juli 2006 weinig beweging in de prijzen van grond- en hulpstoffen en eindproducten. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Juliomzet weer in dubbele cijfers

De omzet van juli 2007 was bijna 10 procent hoger dan die van juli vorig jaar. Het was de eerste keer in elf maanden dat de omzetontwikkeling weer met dubbele cijfers geschreven kon worden. De hogere omzet is grotendeels toe te schrijven aan een grotere afzet van producten. Het resterend deel komt voor rekening van het verschil in werkdagen. Juli telde in 2007 namelijk één werkdag meer dan in 2006. Verschil in afzetprijzen hebben nauwelijks enige invloed op de omzet gehad. In het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) worden de prijs- en werkdageffecten verdisconteerd.

Dit omzetvolume was in juli bijna 5 procent groter. In het binnen- en buitenland gingen de zaken vrijwel even goed. De aardolie industrie heeft het sterkst bijgedragen aan de groei van het omzetvolume. In deze subbranche was dat bijna 8 procent groter. In de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie was de groei van het omzetvolume bijna 3 procent.

Hoge waarde orderontvangsten in de chemie

Het is inmiddels al drieëneenhalf jaar dat de waarde van de orderontvangsten van de chemische industrie iedere maand hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. En de perspectieven ten aanzien van de productie blijven gunstig. Want in juli 2007 was de waarde van de ontvangen orders bijna 8 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Nooit eerder werd de orderportefeuille van de ondernemers in de chemie in een maand tijd zo goed gevuld.

Afzetprijs vrijwel stabiel

In juli 2007 zijn, in verhouding tot juli 2006, de prijzen van grond- en hulpstoffen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie iets lager. Ondanks de iets goedkopere grond- en hulpstoffen hebben afnemers in juli 2007 vrijwel dezelfde prijs voor hun producten moeten betalen als in de overeenkomstige maand van 2006.

In de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie waren de grond- en hulpstoffen iets in prijs toegenomen. Die hogere verbruiksprijzen waren voor de ondernemers mede aanleiding geweest de prijzen van hun eindproducten te verhogen. In de chemie waren de afzetprijzen dan ook ruim 1,5 procent hoger en in de rubber- en kunststofindustrie ruim 2 procent. De ontwikkelingen in de aardolie industrie zijn veruit het meest interessant. De prijs van olie op de wereldmarkt, gemeten in dollars, lag weliswaar hoger dan in juli 2006. Maar deze stijging werd volledig teniet gedaan door de goedkopere dollar. De Amerikaanse munt was in juli ten opzichte van de euro ruim 7 procent minder waard dan een jaar eerder. De duurdere olie werd volledig gecompenseerd door de goedkopere dollar. In euro’s was de olie dus goedkoper dan een jaar eerder. Daarmee is de bijna 1,5 procent lagere verbruiksprijs verklaard. De goedkopere grond- en hulpstoffen hebben er mede voor gezorgd dat de ondernemers in de aardolie-industrie de prijs van hun eindproducten konden verlagen.

Productie weer op volle toeren

In de maanden mei en juni van 2007 stelde de ontwikkeling van het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) enigszins teleur. In die twee maanden werd slechts 0,5 procent meer geproduceerd dan in dezelfde twee maanden van 2006. De zomervakantie kon echter niet verhinderen dat er in juli volop werd geproduceerd. Juli was zelfs een van de betere productiemaanden van 2007 en kon worden afgesloten met een plus van ruim 4 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het tweede kwartaal van 2007 ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het achtste kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2006 werd afgesloten met een royale plus van 3 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie