Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn weliswaar gedaald, maar de oordelen zijn nog altijd positief. De ondernemers zijn ook optimistisch over de toekomstige productie.  Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand opvallend optimistisch.

Afname orderontvangsten, positieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in augustus afgenomen ten opzichte van juli, wat voor de tijd van het jaar echter niet ongewoon is. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is dan ook onveranderd positief. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 83,5 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is iets verslechterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid onveranderd groot. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten stijging productie

In augustus is naar eigen zeggen van de ondernemers de productie flink toegenomen. Er wordt een verdere stijging van de productie in de komende maanden voorzien. Ook verwacht men dat de verkoopprijzen zullen stijgen. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand duidelijk optimistischer dan vorige maand. Per saldo verwacht 12 procent van de ondernemers een stijging van de toekomstige personeelssterkte, terwijl vorige maand per saldo 2 procent een daling voorzag.

Verwachting3 voor september tot en met november 2007

Verwachting voor september tot en met november 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht