Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van september 2007 laat een gelijkblijvend beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in augustus licht toegenomen, maar de oordelen zijn nauwelijks veranderd. Voor de komende periode zijn de ondernemers echter optimistisch. Het algemene beeld in de branche kan als licht optimistisch worden omschreven.

Licht toegenomen orderontvangsten

De orderontvangsten zijn in augustus verder toegenomen ten opzichte van juli. De ondernemers zijn echter over deze orderontvangsten iets negatiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is iets gedaald en komt uit op 96,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is nagenoeg onveranderd, net als het oordeel over de voorraad gereed product. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in augustus een flink hogere productie dan een maand eerder. Voor september tot en met november verwachten de ondernemers een flinke verdere toename van de productie. Verder voorzien ze een lichte stijging van de verkoopprijzen. De verwachting voor de personeelssterkte is verslechterd. De ondernemers voorzien per saldo een afname van personeelssterkte.

Verwachting3 september tot en met november 2007

Verwachting september tot en met november 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht