Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2007 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn onveranderd vergeleken met een maand eerder en de oordelen blijven onveranderd positief. De ondernemers verwachten verder een flinke productiestijging, evenals een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als zeer optimistisch.

Aanhoudend positieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in augustus nagenoeg onveranderd ten opzichte van juli. De oordelen van de ondernemers over hun orderontvangsten en de orderpositie zijn onveranderd positief. De index orderpositie is iets gestegen naar 121,1 (juli 2000=100) en blijft hoog. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een verbeterde orderpositie en grote tevredenheid van ondernemers hierover.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen in augustus een lichte toename van de productie. Ze verwachten voor september tot en met november een flinke toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met licht stijgende afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht per saldo 12 procent een toename van het aantal werknemers. Dit zijn er iets meer dan in de voorgaande maand.

Verwachting3 voor september tot en met november 2007

Verwachting voor september tot en met november 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht