Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van september 2007 laat een verwachtingsvol beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn onveranderd. Voor de komende maanden zijn de ondernemers echter zeer optimistisch: ze verwachten een zeer flinke toename van de productie, hogere afzetprijzen en een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche blijft duiden op optimisme.

Gelijkblijvende orderontvangsten, positieve oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in augustus nagenoeg even veel orders als in juli. Het oordeel over de orderontvangsten is echter verslechterd. De index orderpositie is licht gestegen en komt uit op 109,6 (juli 2000=100). De tevredenheid over deze orderpositie is verder verbeterd. Met name het oordeel over de buitenlandse orderpositie is flink verbeterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg onveranderd. De stemming in de branche is onder impulsen van de stijgende orderontvangsten in 2007 verder verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afgenomen productie, optimistische verwachtingen

Volgens de ondernemers is in augustus de productie toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De ondernemers zijn verder zeer optimistisch in hun verwachtingen. De ondernemers verwachten een flinke toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een stijging van de afzetprijzen de komende maanden. Ook de verwachting over de personeelssterkte is positief, 18 procent van de ondernemers verwacht de personeelssterkte uit te breiden, tegenover 3 procent die een krimp voorziet. In hun verwachtingen zijn de ondernemers optimistischer dan de gehele industrie.

Verwachting3 voor september tot en met november 2007

Verwachting voor september tot en met november 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht