Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets minder optimistisch is geworden. Het oordeel over de orderpositie is onveranderd, terwijl het oordeel over de voorraad gereed product iets is verslechterd. De ondernemers verwachten voor de maanden september tot en met november een lichte afname van de productie. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Lichte afname orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in augustus licht afgenomen ten opzichte van de orderontvangsten van juli. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 102,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is onveranderd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd. In deze branche is het beeld in 2007 vrij stabiel.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten geen groei productie

De ondernemers zagen in augustus een toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden september tot en met november wordt een lichte afname van de productie verwacht. De ondernemers verwachten voor deze periode licht stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten geen veranderingen in de personeelssterkte. De verwachtingen voor deze sector zijn minder optimistisch dan de verwachtingen voor de gehele industrie.

Verwachting3 voor september tot en met november 2007

Verwachting voor september tot en met november 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht