Industriebeeld: Producenten nog altijd goed gestemd

De ondernemers in de industrie blijven goed gestemd. In september kwam het producentenvertrouwen uit op 7,5. Dit is vrijwel gelijk aan augustus. Al sinds medio 2006 ligt de stemmingsindicator voor de industrie op een hoog niveau.

In juli 2007 heeft de Nederlandse industrie 13 procent meer omgezet dan in juli 2006. Dit is aanzienlijk meer dan in juni, toen de omzet met 6 procent toenam. Het is de tweede keer in 2007 dat een omzetgroei met dubbele cijfers genoteerd kan worden. In de eerste helft van 2007 nam de industriële omzet met 8 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. De productiegroei was daarmee een stuk hoger dan in mei en juni, maar nog wel iets lager dan in de eerste vier maanden van dit jaar toen de productie nog met 5 ã 6 procent toenam.

In het tweede kwartaal van 2007 bleef de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde beperkt tot 2,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Producenten optimistisch over orderpositie en verwachte productie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers iets minder positief dan in augustus. Toch denken per saldo meer ondernemers de productie op te voeren. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde in september niet. Over de orderpositie waren de ondernemers beter te spreken dan in augustus.

Het aantal ondernemers dat een toename van de orderontvangsten rapporteerde was iets groter dan het aantal dat een afname zag. Voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen, terwijl het aantal ontvangen orders voor de buitenlandse markt nagenoeg hetzelfde bleef. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) was al hoog en is nog iets toegenomen tot 113,6. De ondernemers in de industrie bleven ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in september opnieuw iets groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Omzet beduidend hoger

In alle branches van de industrie was de omzet hoger. De toename van de omzet was voor ongeveer driekwart deel toe te schrijven aan een grotere afzet, voor ongeveer eenvierde aan hogere afzetprijzen. Daarnaast had juli dit jaar een ander werk- en vakantiepatroon dan in 2006. Het positieve effect hiervan op de omzet was ongeveer 1 procent.

Op de buitenlandse markt boekte de industrie 14 procent meer omzet. Alle branches realiseerden daar een forse omzetgroei. In het binnenland zagen de ondernemers hun omzet met ruim 11 procent toenemen. Met uitzondering van de textiel-, kleding- en lederindustrie hebben alle branches hier meer omgezet dan in juli 2006.

Productiegroei loopt weer op

In alle branches van de industrie werd in juli 2007 meer geproduceerd dan in juli 2006. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de toename met ruim 7 procent het grootst. In de aardolie- en chemische industrie was de productiegroei met 4 procent een stuk groter dan in voorgaande maanden.

Groeitempo industrie valt terug in tweede kwartaal

In het tweedekwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,5 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2006. Na twee topkwartalen viel het groeitempo daarmee tegen. Toch had iedere branche binnen de industrie een groter volume. De gasproductie was door het warme weer aanzienlijk lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. In 2006 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 2,3 procent. In het eerste kwartaal van 2007 was de groei 4,4procent.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2007 met 2,6 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De commerciële dienstverlening, de zorg en de bouwnijverheid droegen het meest bij aan de economische groei. Over heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 3,0 procent.