Realisaties: papier- en grafische industrie

In juli 2007 heeft de papier- en grafische industrie meer omgezet dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door prijs- en werkdageffecten. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) bleef vrijwel gelijk. De branche produceerde wel meer, maar de waarde van de orderontvangsten kwam iets lager uit dan in juli 2006. De verbruiks- en afzetprijzen waren in juli hoger dan in juli 2006.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in juli

De omzet in de papier- en grafische industrie was in juli 2007 ruim 8 procent hoger dan in juli 2006. Met 10 procent realiseerde de papierindustrie de grootste omzetstijging. Prijs- en werkdageffecten speelden in de papierindustrie een nagenoeg even grote rol. Het volume van de omzet bleef vrijwel gelijk: er werden nagenoeg evenveel eenheden product verkocht als in juli 2006. In het binnenland is krap 1 procent meer afgezet, terwijl de afzet buiten de landsgrenzen vrijwel gelijk was aan die van juli 2006.

De grafische industrie had in juli ruim 7 procent meer omgezet. Het werkdageffect speelde bij de grafische industrie een grotere rol dan het prijseffect. Het volume van de omzet nam slechts met 0,5 procent toe. In het binnenland was het omzetvolume 2 procent kleiner, maar in het buitenland was het ruim 13 procent groter.

Lagere orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten was in juli 2007 in de papierindustrie ruim 0,5 procent lager dan in juli een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2007 heeft de papierindustrie de orderportefeuille kunnen spekken met ruim 2,5 procent.

Prijzen blijven stijgen

De door de papier- en grafische industrie uit het buitenland geïmporteerde grond- en hulpstoffen werden in juli 2007 bijna 2 procent duurder. Omdat de prijsstijging van grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem vrijwel gelijke tred hield met de prijsstijging van de invoer, steeg de verbruiksprijs ook met bijna 2 procent. De gestegen kosten werden meegenomen in de prijzen van de eindproducten. De op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen bijna 2,5 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden bijna 4,5 procent meer. Per saldo was de afzetprijs ruim 3 procent hoger dan in juli 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Meer productie in juli

In juli 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in de papier- en grafische industrie 2,5 procent groter dan in juli 2006. Ook in het eerste half jaar van 2007 had de branche met een toename van bijna 3,5 procent een duidelijke productiegroei.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde krap 1 procent groter. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht, met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004–juli 2007)