Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie draaide in juli 2007 nog op volle toeren. Zo is alweer meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, waardoor de index voor een julimaand op recordhoogte uitkwam. Daarnaast was het omzetvolume per werkdag eveneens groter. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie bereikte een recordhoogte voor een julimaand. Verder waren de afzet- en verbruiksprijzen eveneens hoger dan een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juli 2007 t.o.v. juli 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in juli

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was ook in juli 2007 weer flink hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een werkdag meer en hogere afzetprijzen stuwden de omzet omhoog. In de kassa belandden ruim 13 procent meer euro’s dan in juli 2006. Na verrekening van het prijs- en werkdageffect resulteert het omzetvolume per werkdag, dat bijna 3,5 procent groter was dan het jaar ervoor.

De binnenlandse omzet groeide met bijna 13 procent, terwijl het bijbehorende omzetvolume per werkdag bijna 2,5 procent toenam. De omzet uit het buitenland steeg met 16 procent, waarbij het  volume van de gemiddelde dagomzet bijna 7 procent hoger was.

Hogere prijzen

De prijsontwikkelingen gaven in juli nagenoeg hetzelfde beeld als in de voorgaande maanden van 2007. De grond- en hulpstoffen uit het buitenland waren bijna 7 procent duurder dan in juli 2006. De totale verbruiksprijs van de grond- en hulpstoffen uit buiten- en binnenland samen was ruim 5 procent hoger. Door de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen zijn de producten van deze branche ook duurder geworden. Gemiddeld was de afzetprijs van producten uit deze branche namelijk bijna 5 procent hoger. De toename van de binnenlandse afzetprijs is wat groter dan die van de buitenlandse afzetprijs.

Flink meer productie

Nooit eerder was in juli de index van het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie zo hoog als in juli 2007. Ten opzichte van juli 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie met ruim 7 procent toegenomen. Met dit groeicijfer heeft het derde kwartaal van 2007 een prima start gemaakt.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Over heel 2006 kwam de bruto toegevoegde waarde uit op een groei van ruim 1 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2004 – juli 2007)
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2004 – juli 2007)